EP (кратенка за Extended Play) e име со кое се нарекуваат музичките плочи или ЦД-ата кои се премногу долги за да бидат синглови, а премногу кратки за да бидат албуми. Албумите траат 25-80 минути, сингловите 5-15 минути, а EP трае 15-25 минути. За EP понекогаш се користи изразот макси-сингл или мини-албум.