Ху Ѓинтао

поранешен Генерален секретар на Комунистичката партија на Кина

Ху Ѓинтао (на кинески: 胡錦濤, Hú Jǐntāo) е поранешен претседател на Народна Република Кина. На функцијата се задржал од 15 март 200314 март 2013 г. На местото го наследил Си Ѓинпинг.

Ху Ѓинтао на состанок во Пентагон