Христос Дремлис

Христос Дремлис (грчки: Χρήστος Δρεμλής) е андартски капетан, деец на Елиномакедонскиот комитет и учесник во Борбата за Македонија.

Христос Дремлис
Роден ?
Лагадина, денес Грција
Починал ?
 ?

ЖивотописУреди

Христос Дремлис е роден во солунското гратче Лагадина, Македонија. Заедно со Илијас Георгиадис го уредува месниот грчки клуб „Анагениси“ (Преродба) - тајна организација за борба со четите на ВМОРО, под маска на култура дејст.

Христос Дремлис станал контакт на Јанис Рамналис и доставувал оружје за селото Равна. МАлку подоцна се приклучил кон четата на Раманлис и со неа ги обиколувал Кукушко, Серско и Лагадинско.

Дремлис подоцана формирал своја чета и со неја дејсвувал во околината на Кукуш, Круша и Богданска Планина, Нигрита, како и при Бешичкото и Лагадинското Езеро [1][2][3][4].

ИзвориУреди

  1. Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Δ-190
  2. Επετηρίς Αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνος 1903-1909, αύξων αριθμός 935
  3. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σ. 58
  4. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Λαγκαδά: από την Οθωμανική κυριαρχία στον Ελληνικό μεσοπόλεμο, Μεταπτυχιακή εργασία, Κρεασίδης Γεώργιος, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2008, Σελ. 109