Мухамед Хосни Мубарак

Мухамед Хосни Мубарак (арап. محمد حسني مبارك; Мусаја, 4. мај 1928) е египетски политичар, поранешен председател на Република Египет кои бил на таа функција од 14. октомври 1981. до 11. фебруар 2011. Бил пилот бомбардер во египатската војска. После војната кариера станал потпредседател на Египет. После убиството на Анвара ел Садата 6. октомври 1981. станал председател на Египет.

Као председател на Египет Хосни Мубарак бил еден од најмоќните политичари на Блискиот исток. Моќта која ја поседувал во самиот Египет бил сеопфатна, така да можат да го сметаат за диктатор. Познат е по својата неутрална позиција во израелско-арапско конфликт и како општо прифатениот преговарач .

Полсе повеќенеделна демонстрација, на која према процените УНа усмртила повеќе од 300 љуѓе, 2011 година дава оставка од местото на председател Египет и заедно со семејство од Каиро оди во Шарм ел Шеик. Неговата одлука подржана од војската и најавила укинување на вонредната состојба.