Хиподром (населба)

населба во Општина Гази Баба, Скопје

Хиподром — високоурбанизирана населба во Општина Гази Баба. Таа се граничи со населбите Ченто, Гази Баба, Трубарево. Во населбата живеат околу 500 до 600 домаќинства.

ГеографијаУреди

Населбата се наоѓа на север од реката Вардар.

ИсторијаУреди

Подрачјето околу населбата е населено уште од далечното минато, почнувајќи од доцнобронзеното време, за што сведочи некрополата кај сообраќајната клучка. На ова место во средниот век постоела и населба.

ГустинаУреди

Населбата е густо населена поради урбанизацијата.

ДемографијаУреди

ПоврзаноУреди