Херојскиот герилец

Херојскиот герилец — иконична фотографија на марксистичкиот револуционер Че Гевара направена од Алберто Корда. Фотофрафијата била направена на 5 март 1960 година во Хавана, Куба, на комеморацијата за жртвите од експлозијата во Ла Кубре. До крајот на 1960-тите, сликата, во врска со последователните дејства на Гевара и неговата егзекуција, помогнале да се зацврсти лидерот како културна икона. [2] Корда изјавил дека во моментот кога ја снимал сликата, го привлекол изразот на лицето на Гевара, кој покажувал „апсолутна непопустливост[3] како и гнев и болка. [4] Години подоцна, Корда изјавил дека фотографијата го покажува цврстиот и стоички карактер на Че. [5] Гевара имал 31 години во времето кога била направена фотографијата.

Ернесто Че Гевара
Оригиналната слика, од која е изведен популаризираниот портрет. Отсекувајќи ја палмата и профилот на Хорхе Масети и правејќи други мали прилагодувања, Корда додал на имиџот на Гевара „нестаречки квалитет, разделен од спецификите на времето и местото“. [1]

Нагласувајќи ја сеприсутната природа на сликата и широката привлечност, Колеџот за уметност на Институтот во Мериленд ја нарекол сликата симбол на 20 век и најпознатата фотографија во светот. [6] Неговите верзии се насликани, испечатени, дигитализирани, извезени, тетовирани, свилени, извајани или скицирани на речиси секоја површина што може да се замисли, што го натерало Музејот „Викторија и Алберт“ да изјави дека фотографијата е репродуцирана повеќе од која било друга слика на фотографијата. [7] Џонатан Грин, директор на Музејот за фотографија на UCR/Калифорнија, изјавил дека

Сликата на Корда се прошири на јазиците ширум светот. Таа стана алфа-нумерички симбол, хиероглиф, моментален симбол. Мистериозно се појавува секогаш кога има судир. Нема ништо друго во историјата што служи на овој начин. [8]

Историјата и современото глобално влијание на сликата е основата за документарниот филм „Шеволуција“ од 2008 година, во режија на Триша Зиф, [9] заедно со книгата „Задгробниот живот на Че: Наследството на сликата“ од Мајкл Кејси од 2009 година. [10]

Наводи уреди

  1. Brand Che: Revolutionary as Marketer's Dream by Michiko Kakutani, The New York Times, April 20, 2009
  2. Communists, Capitalists still buy into Iconic Che Photo, Author says by Brian Byrnes, CNN, May 5, 2009
  3. Che Guevara: A Revolutionary Life, by Jon Lee Anderson, 1997, pg 465
  4. Che Guevara: Revolutionary & Icon, by Trisha Ziff, Abrams Image, 2006, pg 15
  5. "Che Guevara: Revolutionary & Icon", by Trisha Ziff, Abrams Image, 2006, pg 33
  6. Maryland Institute of Art, referenced at BBC News, "Che Guevara photographer dies", May 26, 2001. Online at BBC News, accessed January 4, 2006.
  7. „V&A: The story of an image, exhibition organised by UCR/California Museum of Photography“. Vam.ac.uk. Посетено на 2011-03-05.
  8. „Che as revolutionary and icon, by Corinna Lotz“. Aworldtowin.net. Посетено на 2011-03-05.
  9. DVD Review: Chevolution Архивирано на 14 февруари 2010 г. by David Van Der Haeghen, DVD Town, January 16, 2010
  10. Brand Che: Revolutionary as Marketer’s Dream by Michiko Kakutani, The New York Times, April 20, 2009