Ираклиј Александриски

(Пренасочено од Хераклас Александриски)

Ираклиј Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 232 до 248 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Ираклиј Александриски
Патријарх на Александрија
Martyr Eraclus of Antioch.jpg
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен232
Службата завршила248
ПретходникДеметриј
НаследникДионсије
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија