Димитриј Александриски

александриски патријарх

Димитриј Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 189 до 232 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Димитриј Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен189
Службата завршила232
ПретходникЈулијан
НаследникИраклиј
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија