Хенри Брендон (Прв Ерл од Линколн)

(Пренасочено од Хенри Брендон)

Хенри Брендон ( 1523 - 1 март 1534) — син на благородникот Чарлс Брендон и неговата сопруга Марија Тјудор, сестра на англискиот крал Хенри VIII.

Хенри Брендон
Ерл од Линколн
ТаткоЧарлс Брендон
МајкаМарија Тјудор

Честопати Хенри Брендон погрешно се поистоветува со неговиот постар брат со исто име, кој починал во околу 1522 година. Но давањето на исти имиња во текот на Тјудорскиот период било вообичаено, главно поради оддавање на почит кон блискиот.

На 18 јуни 1525 година од страна на англискиот крал Хенри VIII му била дадена титулата Ерл од Линколн, време кога тој имал само две години.

Во текот на својот живот, Хенри Брендон се сметал дека еден ден ќе биде наследник на англискиот престол, бидејќи Хенри немал директен наследник, ако се знаело дека Едвард бил болен и дека ќе почине многу млад. Сепак, и Хенри Брендон починал на единаесет години.