Mатра (унгарски: Mátra, словачки: Matra) е планински венец во северна Унгарија, помеѓу градовите Ѓенѓеш и Егер. Највисокиот врв е Кекештере (1014 м).

Местоположба на Матра (црвено) во рамките на физичките единици на Унгарија

Опис уреди

Матра е дел од северните унгарски планини и припаѓа по потекло во најголемата млада вулканска зона на Европа. Се наоѓа помеѓу долините на реката Тарна и реката Заѓва. Матра може да се подели на неколку лесно препознатливи делови. Највисоката точка на западниот дел на Матра е Мусла (805 м). Централниот дел на Матра се состои од платото на Матерброк (рид) и групите на вулкански конуси Галјатете и Кекештере. Поблаги падини и паралелни долини течат надолу кон југ, од кои најголем е т.н. Наѓ-велѓ (Голема долина). „Главниот влез“ на Матра бил формиран паралелно со долината на Наѓ-патак (Големиот тек), почнувајќи од Матрафиред до Матрахаза. Од пејзажот покриен со лозјето на подножјето може да стигне до шумските планини. Северниот дел од планинскиот венец се нарекува Матралаба (нозете на Матра). Ова е ридско подрачје покриено со мали, вулкански конуси со големина од 250-400 метри, со претежно култивирани обработливи површини.

Галерија уреди

Надворешни врски уреди