Свен Фредрик Јуханес Сикстен (роден: 21 октомври 1962 година, Скавде, Шведска) е шведски композитор, оргулар и диригент.

Во 1989 година, Фредрик Сикстен дипломирал на Кралското средно музичко училиште во Стокхолм, каде студирал композиција кај Свен-Дејвид Сандстром. Во 1997-2001 година работел како диригент во Гетеборг. Од 2001 година, Фредрик Сикстен е главен организатор на катедралата Хернесанд.

Како композитор, тој првпат бил застапен во песните на црквата во Шведска во 1990-тите и 2000-тите. Неговото најголемо дело е шведскиот Шведска страст за Свети Марко (2004), кој е првата страсна музика на Шведска, и Реквием (2007). Двете композиции делумно се базирани на текстови на Бенгт Похјанен.

Фредрик Сикстен имал снимено неколку ЦД-а. Еден од неговите пет дискови станал златен. Неговата музика е изведена на Шведското радио, како што е неговиот шведски Шведска страст за Свети Марко за два хора, камерен оркестар и солисти (2004). На шведската телевизија било прикажано видео од џез -мисата во 1999 година.

Некои пишувања уреди

 • 1984 - „Света Луција“ за хор, солисти и камерен ансамбл
 • 1985 - Виолончело Соната за виолончело и пијано
 • 1997 година - миса во џез стил
 • 2001 - Миса за човештвото за женски хор капела
 • 2002 - Марија апартман за женски хор а капела
 • 2004 - шведски „ Шведска страст за Свети Марко “ за два хора, солисти и камерен ансамбл
 • 2004 - Триптих за соло на орган
 • 2006 година - Соната за оргули (премиера во катедралата Визби )
 • 2007 година - „ Исправено тело “ за а капела хор, снимен за 70-годишнината од Стокхолмскиот машки хор
 • 2007 година - Стабат Матер за соло виолончело и женски хор (премиерно на SRP2)
 • 2007 - Чакон за гудачки квартет
 • 2007 година - Три свети танци за пијано, гудачки квартет и хор (SSAA)
 • 2007 година - „Реквием“ за хор, солисти и оркестар
 • 2009 - Шведски божиќен ораториум за соло сопран, два хора и оркестар

Надворешни врски уреди