Франческо II Сфорца

Франческо II Сфорца (роден на 4 февруари 1495 во Милано - починал на 24 октомври 1535) бил војвода од Милано.

Франческо II Сфорца
Војвода на Милано
Роден(а)4 февруари 1495
Починал(а)24 октомври 1535
Сопружник(ци)Беатриса Есте
ТаткоЛудовико Сфорца
МајкаБеатриса Есте

Тој бил син на Лудовико Сфорца и член на династија Сфорца. Кога Лудовико бил соборен од миланскио ттрон во текот на Италијанските војни, тој го однел Франческо во дворецот на царот Максимилијан I, кој се оженил со Бјанка Марија Сфорца. Кога неговио татко бил затворен и кога починал во 1508 година, во 1525 година Милано бил заземен од страна на Карло V, а по него Франческо бил назначен за војвода како последен од оваа династија.

Владејачки титули
Претходник
Франсоа I
војвода на Милано
1521–1535
Незаземено
Следен носител на титулата
Филип II