Франц Фердинанд — австриски надвојвода и принц, престолонаследник на Австроунгарија. Неговото убиство во Сараево ја иницирало Првата светска војна.[1]

Франц Фердинанд
Franz Ferdinand
Роден 18 декември 1863
Грац, Австрија
Починал 28 јуни 1914
Сараево, Австроунгарија
атентат
Познат Убиен во Сараево, што било повод за Првата светска војна
Занимање Надвојвода на Австрија
Сопружник Софи, војвотка од Хохенберг
Татко
Родители Надвојвода Карл Лудвиг од Австија
Принцеза Марија Анунцијата Бурбон

Наводи

уреди
  1. Мира Радојевиќ, Љубодраг Димиќ, Србија у Великом рати 1914 -н1918, Слово љубве - Буквибукс, Скопје, 2018, стр. 87 - 101.