Филип Калимах (латински: Philippus Callimachus Experiens, 2 мај 1437 - 1 ноември 1496) — италијански хуманист, писател и дипломат кој бил активен во Полска. Тој е роден како Филипо Буонакорси (италијански: Filippo Buonaccorsi).

Бронзен епитаф на Буонакорси, Базилика на Светата Троица, Краков.

Наводи

уреди