Уфа

град во Русија

Уфа (руски: Уфа; башкирски: Өфө) — главен град на Република Башкортостан, Русија и претставува индустриски, економски, научен и културен центар на републиката.

Демографија

уреди
 
Црквата „Св. Кирил и Методиј“ во Уфа

Според пописот од 2010 година населението во Уфа изнесува 1,062,319 жители од кои:

Етничка група Проценти
Руси 48.9%
Татари 28.3%
Башкири 17.1%
Украинци 1.2%