Устав на Соединетите Американски Држави

Устав на Соединетите Американски Држави (англиски: The United States Constitution) — највисок закон во САД и воедно најстар устав на светот. Донесен е на Конвенцијата во Филаделфија на 17 септември 1787 година. Со него Соединетите Држави се претворени во федерална држава. Уставот формално стапил насила на 21 јуни 1788 година, а почнал да се применува од 13 септември 1788 година, додека новите државни органи почнале со работа на 4 март 1789 година.

Првата страница на Уставот на САД

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди