Уставен суд на Индонезија

Уставниот суд на Индонезија (индонезиски: Mahkamah Konstitusi) — основан со третиот амандман на Уставот на Индонезија, кој е ратификуван од страна на Народното уставотворно собрание на 9 ноември 2001 година.[1]

Индонезија
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Индонезија



Влада





ИсторијаУреди

 
Зградата на Уставниот Суд во Џакарта

Во времето помеѓу усвојувањето на третиот уставен амандман и утврдувањето на Уставниот суд, неговите должности ги вршел Врховниот суд. Во август 2003 година, Народното уставотворно собрание го донел законот за Уставниот Суд и девет судии биле именувани на 15 август. Тие положиле свечена заклетва уште следниот ден, а на 15 октомври, Врховниот суд го прекунува својот авторитет врз ова тело и со тоа почнува самостојното управување на Уставниот Суд.[2]

МоќУреди

Судот ја има истата правна положба како на Врховниот суд. Своите овластувања, кои се утврдени во член 24 од Уставот, се правни работи во конечните прегледи на законот против Уставот, спорови околу надлежност на државните институции, проблеми со распаѓањето на политичките партии и спорови околу изборните резултати. Тој, исто така, е должен да владее во случај на импичмент на претседателот. Тој се состои од девет членови, тројца кај претседателот, тројца на страната на Врховниот суд и тројца на страната на Народниот претставнички совет.[3]

НаводиУреди

БелешкиУреди

  1. Denny Indrayana (2008), стр. 241, 266
  2. Constitutional Court Website: History of The Constitution Court Архивирано на 27 мај 2009 г. accessed 2009-05-17
  3. Denny Indrayana (2008), стр. 266-267

Надворешни врскиУреди