Tускарора (Ska-ru'-reⁿ).-е племе и племенски сојуз на северноамериканските Ирокези кои се наоѓале до десеттите години на XVIII век на подрачјето на реките Нуз, Роаноке, Тар и Памлико.

Тускарора
Ska-ru'-reⁿ
Tuscarora
Tuscarora language
Вкупен број на населението

75,000+

Региони со значително население
Оригинално потекло од Њујорк и Северна Каролина
 САД (Њујорк)
 САД (Северна Каролина)
 Канада (Онтарио)
Јазици
англиски, тускарорски
Религии
Kai'hwi'io, Kanoh'hon'io, Kahni'kwi'io, Христијанство, Лонгхаус, Хендсм Лејк, други индијански религии
Поврзани етнички групи
Сенека, Онондага, Кајуга, Онајди, Мохавк, други Ирокези, Лумбе, Мехерин

Историја уреди

Тускарора се состоеле од 3 племиња и тоа: Ka'te'nu'a'ka', „народ од потопеното борово дрво“; Akawantca'ka' (знечењето не е сигурно); и Skaru'reⁿ, „собирачи на коноп“ или самите Тускарора. Сите овие племиња живееле на подрачјето на денешна Северна Каролина, каде според Џон Лоусон имале 15 'градови'. Во 1711 Тускароранците почнуваат да војуваат со новодојдените белци, бидејќи сметале дека тие им ја уништуваат шумата. Војната траела до 1713 кога се и поразени и принудени да заминат во Њујорк каде би биле под заштита на Ирокезите. Во 1722 се примерни како шесто племе во ирокеската лига, која тогаш се нарекла Шест Нации (Six Nations). денес живеат во резервоарот на Тускарора во Њујорк каде ги има околу 2.000. И во Онтарио, Канада се на број околу 1.200.

Села уреди

Анаока, Чунанетс, Кохунче, Конаухкаре, Контахнах (во близина на устието на реката Нуз), котечни (на спротивната страна од брегот на Нус ос Форт Барнвел), Корам, Корутра, Харука, Харутавакви, кента, Кентануска, Наурхеге Хеохерока (во округот Грин), Нонавхарице, Нурсурука, Уносура, Таскви, Тонарука, Торнинте, Тоснеок. Окухнерунт (на реката Памлико, можеби во близина на Гринвил, во округот Пит), Унанаухан.

Организација уреди

Тускароранците имале поделба по кланови кои опфаќале и 2 братства. Припадниците од истото братство де нарекувале браќа, а од спротивното братство ронини. Во Моргановото време постоеле 8 кланови.

Прва Фратрија

  • Клан: 1, Bear (Мечката). 2, Beaver (Дабарот). 3, Great Turtle (Големата желка). 4, Eel (Јагулата).

Втора Фратрија

  • Клан: — 5, Gray Wolf (Сивиот Волк). 6, Yellow Wolf (Жолтиот волк). 7, Little Turtle (Малата желка). 8. Snipe (Штуката).
 
Поглавицата Пелерс

Познати Тускароранци уреди

Наводи уреди

  1. HUD CodeTalk Архивирано на 6 март 2009 г. Celebrities of Native American Heritage

Надворешни врски уреди