Онајди

индијанско племе

Онајди или Онајда или како што сами се нарекуваат на онајдски Оњота'a:кa Onyota'a:ka или Онајотекаоно Onayotekaono, што значи народот на исправениот камен, Thwahrù•nęˀ[1]) е Домороден северноамерикански народ и еден од основачите на Ирокеската конфедерација.

Онејди
Onyota'a:ka
Oneida
Знамето на племето
Знамето на племето
Вкупен број на населението

100.000+

Региони со значително население
 САД (Висконсин, Њујорк)
 Канада (Онтарио)
Јазици
онајдски, англиски, други ирокески говори
Религии
Kai'hwi'io, Kanoh'hon'io, Kahni'kwi'io, Христијанство, Лонгхауз, Хендсм Лејк, други индијански религии
Поврзани етнички групи
Сенека, Онондага, Тускарора, Мохавк, Кајуга, други Ирокези

Своевремено Онајдите ги населувале денешните територии на американската сојузна држава Њујорк, претежно околу истоименото езеро Онајда и округот Онајда.

Организација

уреди

Онајдите во советот на долгата кужа ги застапоувале девет поглавици, и тоа по тројца од секоја класа. Поглавиците на првата класа припаѓал на кланот Волци, тие од втората класа припаѓале на кланот Желки, и третите биле од кланот на мечките.

I Kласа

 • Ho-däs’-hä-tehA Man bearing a Burden’, или Човекот кој носи товар.
 • Ga-no-gweh’-yo-doA-Man covered with, Cat-tail Down’ , или Човекот прекриен со мачешко крзно.

Da-yo-hä-gwen-daOpening through the Woods’, или Отвор кон шумата.

II Kласа

 • So-no-sase’A Long String’, или Долготе јаже.
 • To-no-ä-gă’-oA Man with a Headache’, или Човекот со Главоболки
 • Hä-de-ä-dun-nent’-hä ‘Swallowing Himself’, Човекот кој се голта

III Kласа

 • Da-wä-dä’-o-dä-yoPlace of the Echo’ ,или Местото на Одекот.
 • Ga-ne-ä-dus’-ha-yehWar-club on the Ground’, Воин на Тлото
 • Ho-wus’-hä-da-oA Man Steaming Himself’ или Човекот кој се пуши.
 
Портрет на припадник на народот Онајда

Села

уреди
 • Авеген.
 • Кахунгаге, јужната страна на езерото Онајда.
 • Кановдовса, каде што се влеваат реките Лакавана и Сусквехана.
 • Читенанго, во округот Медисон, Њујорк.
 • Ковасалон, на истоимениот поток во округот Медисон.
 • Ганадога, во близина на Онајда Кастл во округот Онајда
 • Хостајунтва, денес Камден, Њујорк.
 • Онајда, има за неколку градови во долината на Онајда Крик.
 • Ополопонг, во близина на Вајоминг, Пенсилванија.
 • Ориска, во Округот Онајда.
 • Осевинго, во близина на Ченанго, округ Брум.
 • Остогерон, се претпоставува на реката Ченанго.
 • Шохераге, во близина на Тускокоги.
 • Севеге, во близина на реката Сасквехана.
 • Солока, северно од Кашуетунк планините, Пенсилванија.
 • тегасоке, на Фиш Крик во Онајда округот.
 • Тесерокен, (?).
 • Тејосвекен, (?).
 • Тканетота, (?).

Наводи

уреди
 1. Rudes, B. Tuscarora English Dictionary Toronto: University of Toronto Press, 1999

Извори

уреди
 • Glatthaar, Joseph T. and James Kirby Martin. Forgotten Allies: the Oneida Indians and the American Revolution. New York: Hill and Wang, 2006.
 • Levinson, David. "An Explanation for the Oneida-Colonist Alliance in the American Revolution." Ethnohistory 23, no март (Summer, 1976), pp. 265–289. Online via JSTOR (account required)

Надворешни врски

уреди
 • Official website of the Oneida Indian Nation of New York Архивирано на 4 септември 2008 г.
 • Official website of the Sovereign Oneida Nation of Wisconsin
 • Cofrin Library : Oneida Bibliography Архивирано на 15 февруари 2005 г.
 • Oneida Indian Tribe of Wisconsin
 • Official Website of the Oneida Nation of the Thames
 • Oneida Nation of the Thames Radio Station Website Архивирано на 5 февруари 2007 г.
 • Traditional Oneidas of New York Архивирано на 22 декември 2010 г.
 • Barbagallo, Tricia (June 01, 2005). „Black Beach: The Mucklands of Canastota, New York“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-04-13. Посетено на 2008-06-04. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)