Труман Капоти

Труман Капоти (30 септември 1924 – 25 август 1984) е американски романописец, сценарист, драматург и глумец, многу од чии раскази, романи, драми и документаристики се признаваат како литературни класики, вклучувајќи ја новелата Појадок кај Тифани и Во Ладна Крв - пресвртница во популарната култура. Во 1970 година тој го одржувал неговиот статус на славна личност појавувајќи се на телевизиски дебатни емисии.

Труман Капоти (1959)