Трајче Стојанов

Трајче Стојанов (р. 23 март 1977) — македонски филозоф и професор на штипскиот унивезитет[1].

ЖивотописУреди

Стојанов е роден во Штип, Македонија на 25 март 1977 година, каде завршил основно и средно образование. Дипломирал во 2001 г. година на Институт за филозофија на Филозофски факултет, при УКИМ, Скопје. Таму магистрирал и докторирал. Специјализирал на Московскиот педагошки државен универзитет (МПГУ) во Русија, како и на ЦЕУ во Будимпешта, реализирал постдокторски престој на универзитетот Ст. Олаф во Нордфилд, САД. Учествувал на конгреси и симпозиуми во Италија, Хрватска, Русија, Црна Гора...

БиблиографијаУреди

ТрудовиУреди

 • Проблемы русской идентичности в восприятии иностранца[2]
 • Filozofski sistem Dostojevskog (pokušaj rekonstrukcije)[3]
 • Преглед на развојот на руската религиска филозофија[4]

КнигиУреди

 • Монографија, во издание на издавачката куќа Аз-Буки од Скопје[5]: „Достоевски - од подземјето до Богочовекот“, Аз-Буки, Скопје, 2008[6] Книгата е прв обид кај нас за филозофско толкување на книжевниот опус на Ф.М. Достоевски.[7]
 • Учебник по Филозофија за студентите на ФОН Филозофија: Византиска и руска, Универзитет „Гоце Делчев“, Штип, 2013
 • Збирка поезија: Егзистенцијалии: џебна филозофија во стихови, Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“ - Штип, 2016

"Руска религиска философија" во три тома: 1.Контексти; 2. Историја; 3. Проблеми, Аз-Буки, Скопје, 2019

НаводиУреди

 1. „Одделенска настава -Педагошки факултет-Штип“. Универзитет „Гоце Делчев“. Посетено на 2009-11-30.
 2. http://www.inslav.ru/images/stories/pdf/2000_Slav'anskij_mir_v_tretjem_tys'acheletii.pdf
 3. http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=79651
 4. https://eprints.ugd.edu.mk/cgi/users/home?screen=EPrint%3A%3AView&eprintid=1930[мртва врска]
 5. http://books.google.mk/books/about/%D0%94%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8.html?id=cVZ2uAAACAAJ&redir_esc=y
 6. „Отворање на Руска читалница“. On net. 18 декември 2008. Посетено на 2009-11-30.
 7. http://www.sakamknigi.mk/index.php?option=com_k2&view=item&id=1041:%E2%80%9E-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%98%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%82%E2%80%9C-%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%87%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2&Itemid=114

Надворешни врскиУреди