Транссибирска магистрала (Фабержеово јајце)

Трансибирското железничко јајце е велигденско јајце со скапоцени камења направено под надзор на рускиот изработувач  на накит Питер Карл Фаберже во 1900 година за царот Николај II од Русија. Николај Втори го презентирал како велигденски подарок на неговата сопруга царицата Александра Фјодоровна. Во моментов се одржува во Палатата на оружјето во Кремљ во Москва.

Транссибирска магистрала
Транс-Сибирското железничко јајце фотографирано во Кремљ во 2003 година
Година на изработка1900
НарачателАлександра Фјодоровна
Моментален сопственик
Индивидуална или
институционална
Музејот на оружјето во Кремљ
Година на стекнување1927
Дизајн и материјали
МастерМајкл Перкин
Употребен материјалЗлато; сребро; зелена, сина и портокалова енамал; оникс; и кадифе за поставата
Висина26 centiметарs (10 ин)
ИзненадувањеМинијатурен воз направен од злато, платина, дијаманти од роза, рубини и рок кристали

Дизајн

уреди

Надворешноста на Трансибирското железничко јајце во 1900 година е направена од оникс, сребро, злато и кварц и е украсена со обоени стаклести емајли. Капакот на јајцето е шарнир, има прекривка од зелен емајл, и е украсен со инкрустирани лисја на акант. На врвот на капакот е златен триглав орел во злато со Империјалната круна. Внатрешноста е наредена со кадифе.

Мапа на трасата на Трансибирската железница е врежана во сребро преку лицето, при што главните станици се означени со скапоцен камен и формираат појас околу јајцето. Јајцето е поддржано од три грифони, изработени од позлатено сребро на зачекорена триаголна основа на белиот оникс.