Александра Фјодоровна

Александра Фјодоровна (рус. Александра Фёдоровна, гер. Viktoria Alix Helena Luise Beatrice Prinzessin von Hessen und bei Rhein) била руска царица, сопруга на последниот руски цар Николај II Александрович.

Александра Фјодоровна

ЖивотописУреди

Родена е на 6 јуни 1872 годсина во Дармштат во Хесен, а умрела на 17 јули 1918 година во Екатеринберг. За рускиот цар се омажила на 26 ноември 1894 година ва Санкт Петерберг.

Била ќерка на Лудвиг IV, голеиот војвода од Хесен и Рајна, а мајка и, принцезата Алиса од Велика Британија, била ќерка на кралицата Викторија.