Грифон или грифин е митско суштество со тело од лав и глава и крилја од орел. Лавот како крал на животните и орелот како крал на птиците ја симболизираат моќта и величественоста на грифинот.

Статуа на грифон, базилика Св. Марко во Венеција.

Надворешни врскиУреди