Теодор Русо Париз, 1812 - Барбизон, 1867 бил француски сликар и графичар. Тој бил член на Школото Барбизон и еден од неговите главни претставници. Неговите интимни пејзажи се значајни, со влијанието на англискиот сликар Џон Канабела. Тој влиаел врз холандскиот сликар Јакоб ван Росолд и белгискиот Мајндер Хоббер.

Теодор Русо
Слика на Теодор Русо
Роден(а)април 15, 1812(1812-04-15)
Париз, Франција
Починал(а)декември 22, 1867(1867-12-22) (возр. 55)
Барбизон, Франција
НационалностФранцузин
ПокровителиЖан-Шарл-Жозеф Ремон

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  • Alfred Sensier, Souvenirs sur Th. Rousseau (Paris, 1872).
  • E. Michel, Les Artistes célébres: Th. Rousseau (Paris, 1891).
  • J. W. Mollett, Rousseau and Diaz (London, 1890).
  • David Croal Thomson, The Barbizon School of Painters: Th. Rousseau (London, 1892).
  • Albert Wolff, La Capitale de l'art: Th. Rousseau (Paris, 1886).
  • E. Chesneau, Peintres romantiques: Th. Rousseau (Paris, 1880).
  • P Burty, Maîtres et petit-maîtres: Th. Rousseau (Paris, 1877).

Литература

уреди
  • O'Neill, J, уред. (2000). Romanticism & the school of nature : nineteenth-century drawings and paintings from the Karen B. Cohen collection. New York: The Metropolitan Museum of Art. (see index)

Надворешни врски

уреди