Телма и Луиз е американски филм од 1991 година, во режија на Ридли Скот. Главните улоги ги толкуваат: Сузан Сарандон и Џина Дејвис.

Содржина уреди

Телма Дикинсон е млада домаќинска, која живее здодевен живот во брак со Дерил, провинцијалец со шовинистички пориви. Минувајќи ги деновите во чистење на куќата и задоволување на потребите на сопругот, Телма копнее за поинаков живот.[1]

Наводи уреди

  1. Антена, број 844, 29.8.2014, стр. 14.