Текејанум (унгарски: Tökölyanum) е здружение кое е основано од Сава Текелија во 1838 година во Пешта, со цел во неа да се школуваат сиромашните и најдобри српски ученици и студенти од сите краеви каде живееле Срби.

Текелијанум

Историјат уреди

После првиот формиран театар, во 1812 година, и Матица српска, во 1826 година, Текејанум е трета официјално најважна институција на Србите во Унгарија. Почетниот фонд на Текејанум се состоел од сто илјади форинти, две куќи во Пешта, три дворци во Арад и 28 утири земја.

 
Сава Текелија (1761-1842)

Управници на Текејанум уреди

Долгогодишен надзорник на Текелијанум бил Стеван В. Поповиќ кој оваа должност ја обавувал повеќе од три децении помеѓу 1882 и 1918 година. Управник на Текејанум едно време од (1863-1869) бил и поетот Јован Јовановиќ - Змај кој тогаш ги завршувал студиите по медицина.

Галерија уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди