Тврдината Дијана е тврдина која се наоѓа на хидроцентрала Џердап I, Србија, на река Дунав. Тврдината била изградена во времето на римскиот цар Трајан во 1 век, по неговата припрема за освојување на Дакија. Во 3 век за првпат била конструирана, а во следниот 4 век биле изградени двете ѕидини кои биле спуштени од брдото до реката Дунав. По инвазијата на Готите на Балканот, во 378 година тврдината била опожарена, а подоцна истата била обновена. Во 443 година, тврдината повторно била оштетена од страна на Хуните, а подоцна паднала во склопот на Византија, каде во 6 век била повторно обновена.[1]

Тврдина Дијана
Карта
Општи податоци
ЗемјаСрбија

Наводи

уреди
  1. Дероко, Александар (1950). Средњевековни градови у Србији, Црној Гори и Македонији. Београд: Просвета.CS1-одржување: ref=harv (link)