Татиски јазик

За другиот ирански јазик со слично име видете татски јазик.

Татискиот е ирански јазик, или група ирански дијалекти, кои се зборуваат во Иран. Јазикот е сроден со талишкиот јазик. Некои јазичари го именуваат јазикот како староазерски или староазарски бидејќи тука се зборувал јазикот пред расширувањето на турските народи низ Азија.

Татиски јазик
تاتی
Застапен воИран
ПодрачјеСеверозападен Иран
Говорници220.000 Такестани  [1]
28,100 Харзани (2000)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3Разни:
tks — такестански
xkc — хојниски
hrz — харзандски
rdb — рудбарски
esh — ештехардски
tov — таромски
xkp — кабатејски

ОсобеностиУреди

Фонетски гледано, јазикот е сличен со систе останати северозападни ирански јазици. Во јазикот има присуство на гласови *z, *s, *y-, * v-, а во јужните западноирански јазици присутни се гласовите d, h, j-, b-. Потоа, во јазикот се развил гласот /ʒ/ < * j, */t͡ʃ/ наместо z, и зачувување на интервокално поствокално *r.

Во поглед на морфологијата, татискиот е помалку аналитичен јазик за разлика од останатите јужни западноирански јазици. Во јазикот се изгубиле основите на класите и глаголот, но ги зачувал падежите (јазикот има два падежа, номинатив и објектив). Јазикот е од типот јазици со неутрален род, но се разликува родот во некои глаголи и имиња.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. такестански - Ethnologue (XVI изд, 2009)
    хојниски - Ethnologue (XVI изд, 2009)
    харзандски - Ethnologue (XVI изд, 2009)

Надворешни врскиУреди