Тамбовска област
Знаме на Тамбовската област Грб на Тамбовската област
Тамбовска во Русија
Централен федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Централен
Површина: 34 300 км2
Население: 1 178 443( 2002)
Главен град: Тамбов
Густина на население: 34.4 жит. на км2
Повикувачки број: 68

Тамбовска област (руски:Тамбо́вская о́бласть) е федерална област во Русија. Административен центар е градот Тамбов.