Тамбов — град во Русија и административен центар на Тамбовската област. Се наоѓа во европскиот дел на Русија, по потеченитето на реката Цна во плодна равница, покрај реките Ока и Дон, околу 480 километри југоисточно од Москва. Пописот од 2010 година дава податоци дека во тоа време во овој град живееле 280.457 илјади жители.

Тамбов,Собор
Знамето на градот Тамбов

НаселениеУреди

Според прелиминарните податоци од пописот, во 2010 година во градот живееле 280.457 жители, 13.201 (4,50%) помалку отколку во 2002 година.

 
Грбот на градот Томбор
Население по години
1939195919701979198920022010
106221172171229791294881329589293658280161

ПоврзаноУреди