Толковен речник на македонскиот јазик

(Пренасочено од ТРМЈ)

Толковен речник на македонскиот јазик – шесттомен толковник на македонскиот јазик. Речникот е издаден од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ во периодот од 2003 до 2014 година под редакција на Кирил Конески (главен уредник), Живко Цветковски и Снежана Велковска (раководител на проектот)[1][2]. Истиот содржи 100 000 збора[2] и е првиот толковен речник на македонскиот јазик. Првиот речник на македонскиот јазик е „Речникот на македонскиот јазик со српскохрватски толкувања“ издаден во периодот од 1961 (I том) до 1966 година (III том) е со српскохрватски толкувања и содржи околу 65 000 збора.

Толковен речник на македонскиот јазик
ЗемјаМакедонија
Јазикмакедонски
ИздавачИнститут за македонски јазик „Крсте Мисирков“
Издадена
од 2003 (I том) до 2014 година (VI том) во Скопје

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Речници на семрежното место на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“
  2. 2,0 2,1 Толковниот речник ја фиксира лексиката на македонскиот јазик на Дојче веле