Сушица (Брегалница)

Сушица — река во Македонија. Извира на планината Голак, североисточно од Виница и северно од селото Лаки, десна притока на Малешевска Река, а таа се влева во реката Брегалница како нејзина лева притока. Зафаќа сливно подрачје од 101,04 км2. Должината на нејзиното течение изнесува 6,3 км.[1]

Сушица
Местоположба
ДржаваМакедонија Македонија
Општина Виница
СелаЛаки
Физички особености
Извор 
 • местоГолак
Устие 
 • место
Брегалница
Должина6,3 км
Големина на сливот101,04 км2
Особености на сливот
ТечениеМалешевска РекаБрегалницаВардарЕгејско Море

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија (PDF). Скопје: Геомап. стр. 71. ISBN 978-9989-2117-6-8.