Струмичко Полерамница сместена во југоисточниот дел на Македонија. Таа е дел од Струмичко-радовишката Котлина и е најниското поле во котлината. Полето е оградено со планините Еленица на запад, Беласица на југ и Огражден на исток. На низината се протегаат општините Босилово, Василево, Ново Село и Струмица. Центар на рамницата е градот Струмица. Полето е мошне плодно и богато и дава високи приноси на раноградинарски култури благодарение на изградените системи за наводнување.

Поглед на Струмичкото Поле од падините на Беласица.

Поврзано

уреди