Стеван Базеркоски - Лански

Стеван Базеркоски - Лански ( 1921во Прилеп20 декември 1942 во Прилепец, Прилепско) ― револуционер, македонски партизан и учесник во НОВ.[1]

ЖивотописУреди

Стеван бил учесник во работничкото и комунистишкото движење и борец во првиот Прилепски партизански одред. Член е на СКОЈ од 1940 година, а на КПЈ од 1941 година. Од 1941 година работел на подготовките за оруженото востание во прилепскиот крај. Од октомври до декември 1941 година, се наоѓал во Прилепскиот НОПО „Гоце Делчев“. По расформирањето на одредот, работел во Скопје. Во мај 1942 година стапил во Прилепскиот НОПО „Ѓорче Петров“. Загинал во борба со бугарската војска и полиција, во близина на селото Прилепец.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. 2000. стр. 58. ISBN 9989-624-46-1. На |first= му недостасува |last= (help)

Надворешни врскиУреди