Средоземни игри 1975

VII Средоземни игри
Алжир 1975
Град домаќин Алжир, Алжир
Број на држави 15
Број на спортисти 2.444
Број на спортови 19
Број на натпревари 160
Отворање 23 август 1975
Затворање 6 септември 1975
Стадион

VII Средоземни игри се одржале во Алжир, Алжир од 23 август до 6 септември 1975. На игрите учествувале спортисти од 15 земји, кои се натпреварувале во 19 спортови.

Освојувачи на медалиУреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Италија 51 40 36 127
2   Франција 31 25 23 79
3   СФР Југославија 24 17 23 64
4   Шпанија 14 27 29 70
5   Турција 12 11 8 31
6   Грција 9 12 16 37
7   Египет 6 12 15 33
8   Алжир (домаќин) 4 7 9 20
9   Сирија 3 2 11 16
10   Тунис 3 2 2 7
11   Либан 3 0 1 4
12   Мароко 0 4 4 8
13   Либија 0 1 2 3
Вкупно 160 160 179 499

Надворешни врскиУреди