Список на реки во Полска

список на статии на Викимедија

Ова е список на позначајните реки кои течат низ Полска, било целосно или делумно.[1][2] Тука се подредени по должина.

Список

уреди
Река Полско име Се влева во Вкупна должина
(км)
Должина во Полска
(км)
Сливна површина
(км2)
Сливна површина
во Полска (км2)
Висла Wisła Балтичко Море 1022 1.022 193.690 168.868
Одра Odra Балтичко Море 840 726 119.074 106.043
Варта Warta Одра 795 795 54.520 54.520
Буг Bug Нарев 774 590 38.712 19.239
Нарев Narew Висла 499 443 74.527 53.846
Сан San Висла 458 457 16.877 14.426
Нотеќ Noteć Варта 391 391 17.302 17.302
Вјепш Wieprz Висла 349 349 10.497 10.497
Пилица Pilica Висла 333 333 9.258 9.258
Бубр Bóbr Одра 279 276 5.874 5.830
Лина Łyna Прегоља 264 207 7.126 5.298
Вкра Wkra Нарев 255 255 5.348 5.348
Дунајец Dunajec Висла 249 249 6.796 4.838
Лужичка Ниса Nysa Łużycka Одра 246 197 4.403 2.201
Брда Brda Висла 245 245 4.665 4.665
Дрвенца Drwęca Висла 231 231 5.697 5.697
Просна Prosna Варта 227 227 4.917 4.917
Вислок Wisłok Сан 220 220 3.538 3.538
Вда Wda Висла 198 198 2.325 2.325
Драва Drawa Нотеќ 192 192 3.291 3.291
Клодска Ниса Nysa Kłodzka Одра 189 189 4.570 3.742
Рега Rega Балтичко Море 188 188 2.767 2.767
Бзура Bzura Висла 173 173 7.764 7.764
Вислока Wisłoka Висла 173 173 4.100 4.100
Обра Obra Варта 171 171 2.760 2.760
Пасленка Pasłęka Вислански Залив, Балтичко Море 169 169 2.294 2.294
Бјебжа Biebrza Нарев 164 164 7.092 7.067
Нида Nida Висла 154 154 3.844 3.844

Наводи

уреди
  1. KSNG (2002–2014), List of Names of Flowing Waters (Wykaz nazw wód płynacych) Архивирано на 3 ноември 2019 г. (PDF file, direct download 1.47 MB), Komisja Standaryzacji Nazw Geograficznych poza Granicami Rzeczypospolitej Polskiej: Nazwy geograficzne. стр. 1/348.
  2. Статистички годишник на Република Полска 2017, Централна статистичка служба, стр. 85-86 (англиски)