Список на повеќекратни медалисти на Зимските олимписки игри

список на статии на Викимедија

Оваа статија е список на различни поединци кои се повеќекратни олимписки медалисти на Зимските олимписки игри.

Повеќекратни медалисти на Зимските олимписки игри уреди

На овој список се само спортистите кои освоиле најмалку осум медали на Зимските олимписки игри.

  Сè уште се натпреварува
Место Спортист Земја Спорт Пол        
1 Марит Бјерген   Норвешка Скијачко трчање Ж 8 4 3 15
2 Оле Ејнар Бјерндален   Норвешка Биатлон М 8 4 1 13
3 Ирен Вист   Холандија Брзо лизгање Ж 6 5 2 13
4 Бјерн Дели   Норвешка Скијачко трчање М 8 4 0 12
5 Раиса Сметањина   СССР
  Обединета екипа
Скијачко трчање Ж 4 5 1 10
6 Стефанија Белмондо   Италија Скијачко трчање Ж 2 3 5 10
7 Љубов Егорова   Обединета екипа
  Русија
Скијачко трчање Ж 6 3 0 9
8 Клаудија Пехштајн   Германија Брзо лизгање Ж 5 2 2 9
9 Сикстен Јернберг   Шведска Скијачко трчање М 4 3 2 9
10 Свен Крамер   Холандија Брзо лизгање М 4 2 3 9
11 Шарлот Кала   Шведска Скијачко трчање Ж 3 6 0 9
12 Уши Дизл   Германија Биатлон Ж 2 4 3 9
13 Виктор Ан   Јужна Кореја
  Русија
Брзо лизгање на кратки патеки М 6 0 2 8
14 Рико Грос   Германија Биатлон М 4 3 1 8
Емил Хегле Свендсен   Норвешка Биатлон М 4 3 1 8
16 Галина Кулакова   СССР Скијачко трчање Ж 4 2 2 8
Кјетил Андре Омот   Норвешка Алпско скијање М 4 2 2 8
Свен Фишер   Германија Биатлон М 4 2 2 8
19 Карин Енке   Источна Германија Брзо лизгање Ж 3 4 1 8
Гунда Ниман-Штирнеман   Германија Брзо лизгање Ж 3 4 1 8
21 Аполо Антон Оно   САД Брзо лизгање на кратки патеки М 2 2 4 8
22 Аријана Фонтана   Италија Брзо лизгање на кратки патеки Ж 1 2 5 8
23 Тирил Екхоф   Норвешка Биатлон Ж 3 2 3 8

Најмногу медали во една поединечна дисциплина уреди

На овој список се само спортистите кои освоиле најмалку четири медали во една поединечна дисциплина на Зимските олимписки игри.

Место Спортист Земја Спорт Дисциплина Изданија        
1 Армин Цегелер   Италија Санкање Поединечно 1994–2014 2 1 3 6
2 Георг Хакл   Германија Санкање Поединечно 1988–2002 3 2 0 5
3 Клаудија Пехштајн   Германија Брзо лизгање 5000 метри 1992–2006 3 1 1 5
3 Ирен Вист   Холандија Брзо лизгање 1500 метри 2006–2022 3 1 1 5
5 Гилис Графстрем[a]   Шведска Уметничко лизгање Поединечно 1920–1932 3 1 0 4
6 Свен Крамер   Холандија Брзо лизгање 5000 метри 2006–2018 3 1 0 4
7 Кјетил Андре Омот   Норвешка Алпско скијање Супервелеслалом 1992–2006 3 0 1 4
8 Мартина Сабликова   Чешка Брзо лизгање 5000 метри 2010–2022 2 1 1 4
9 Боб де Јонг   Холандија Брзо лизгање 10,000 метри 1998–2014 1 1 2 4
a Во 1920 година, уметничкото лизгање било дел од Летните олимписки игри. Првите Зимски олимписки игри биле одржани во 1924 година.

Надворешни врски уреди