Брзо лизгање на кратки патеки

Брзо лизгање на кратки патеки е форма на конкурентно брзо лизгање на мраз. Во натпреварите, повеќе лизгачи (обично помеѓу четири и шест) лизгаат на елипсоидна мраз патеката со должина од 111.111 метри. Лизгалиштето само по себе е 60 метри долго и 30 метри широко, која е со иста големина како меѓународното хокеј на мраз лизгалиште.Брзото лизгање на кратките патеки е сестрински спорт на лизгањето на долгите патеки .

Брзо лизгање на кратки патеки
Korea ShortTrack Ladies 3000m Gold Sochi 04.png
3000 метри кратка патека за време на ЗОИ 2014
Највисоко владеечко телоМеѓународна лизгачка унија
Карактеристики
Мешани половиДа
Опремализгање на мраз, шлем, ракавици, костум
Олимписки1988 (demonstration)
1992 - започнало

ИсторијаУреди