Список на највисоки градби

Во продолжение е списокот на 12 највисоки цврсти (бетонски) градби во светот. Во овој список не се вклучени структури кои се направени од метална решетка и/или поткрепени со сајли.

Име Највисока точка Година на градба Вид на градба Намена Земја Град Забелешка Координати
Бурџ Калифа 828 м 2009 Облакодер Канцеларии, хотел, станови Обединети Арапски Емирати Дубаи 25°11′50.0″N, 55°16′26.6″E
ЦН Тауер 553 м 1976 Бетонска кула Разгледување, УХФ/ВХФ предаватели Канада Торонто 43°38′30.67″N, 79°23′14.27″W
Останкинска кула 540,1 м 1967 Бетонска кула Разгледување, УХФ/ВХФ предаватели Русија Москва Обновена по пожарот од 2000. год. 55°49′11″N, 37°36′42″E
Сиарс 527,3 м 1974 Облакодер Канцеларии, Разгледување, УХФ/ВХФ предаватели САД Чикаго 41°52′44.1″N, 87°38′10.2″W
Светски трговски центар, Кула 1 526,3 м 1973 Облакодер Office, UHF/VHF-transmission САД Њујорк урната во нападите од 11.09.2001. 40°42′42″N, 74°0′45″W
Тајпеј 101 509,2 м 2004 Облакодер Канцеларии, Разгледување, УХФ/ВХФ предаватели Тајван Тајпеј 25°02′01″N, 121°33′52″E
Светски финансиски центар во Шангај 492 м 2008 Облакодер Канцеларии, хотел, станови Кина Шангај 31°14′12″N, 121°30′10″E
Ориентален бисер 467,9 м 1994 Бетонска кула Разгледување, УХФ/ВХФ предаватели Кина Шангај 31°14′30″N, 121°29′42″E
Џон Хенкок Центар 457,2 м 1969 Облакодер Канцеларии, Разгледување, УХФ/ВХФ предаватели САД Чикаго 41°53′56″N, 87°37′23″W
Петронас Кула 1 452 м 1998 Облакодер Канцеларии, Разгледување Малезија Куала Лумпур 3°09′28.26″N, 101°42′41.94″E
Петронас Кула 2 452 м 1998 Облакодер Канцеларии, Разгледување Малезија Куала Лумпур  
Емпајер Стејт Билдинг 448,7 м 1931 Облакодер Канцеларии, Разгледување, УХФ/ВХФ предаватели САД Њујорк Највисока градба во светот 1931—1954 40°44′54.0″N, 73°59′09″W