Список на заштитени природни подрачја во Македонија

Ова претставува список на заштитени природни подрачја во Република Македонија, кој содржи три национални парка (108.338 хектари), четири строги национални резервати (12.855 хектари), три области со исклучителни природни обележја (2.338 хектари), 14 различни растителни и животински видови коишто живеат во области надвор од природните резервати (2.709 хектари) и на 33 природни области во категоријата на т.н. „споменици на природата“ (61.655 хектари).[1]

Национални парковиУреди

Природни резерватиУреди

Досега, во Македонија се прогласени четири строги природни резервати:[2]

Споменици на природатаУреди

Споменици на природата кои се прогласени со законски акт како споменици на културата или како ботанички резервати:

ДругиУреди

Во Македонија се сретнуваат и други форми на заштита, кои не влегуваат во овој список. Низ територијата на Републиката се сретнуваат заштитени поединечни дрвја, група на дрвја, парк-шуми, повеќенаменски подрачја и слично. Вакви примери се:

  • Парк-шума „Водно
  • Повеќенаменското подрачје „Јасен

НаводиУреди

  1. „Природни богатства“. Мисија на Република Македонија при Европската Унија. Министерство за надворешни работи. Посетено на 26 април 2014.
  2. Гоце Трпковски. „Природата е заштитена, ако никој не и се намерачи“. Нова Македонија. Нова Македонија. Посетено на 26 април 2014.

Надворешни врскиУреди