Список на градови во Индонезија

список на статии на Викимедија

Ова е список на градови во Индонезија, подредени по поголеми острови или региони. Податоците за населението се однесуваат на пописот од 2005 г.[1]

Џакарта, главен град
Сурабаја
Бандунг
Медан

Список уреди

Островска група Град Население
Бали Денпасар 788.589
Јава Бандунг 2.394.873
Јава Бату 190.184
Јава Бекаси 2.334.871
Јава Блитар 131.968
Јава Богор 950.334
Јава Чијанџур 146.874
Јава Чилегон 374.559
Јава Чимахи 541.177
Јава Чиребон 296.389
Јава Депок 1.738.570
Јава Џакарта 9.607.787
Јава Мадиун 170.964
Јава Магеланг 118.227
Јава Маланг 820.243
Јава Моџокерто 120.196
Јава Пасуаран 186.262
Јава Пекалонган 281.434
Јава Проболинго 217.062
Јава Салатига 170.332
Јава Семаранг 1.555.984
Јава Јужен Тангеранг 1.290.322
Јава Сукабуми 298.681
Јава Сурабаја 2.765.487
Јава Суракарта 499.337
Јава Тасикмалаја 635.464
Јава Тангеранг 1.798.601
Јава Тегал 239.599
Јава Јогјакарта 388.627
Јава Кедири 268.507
Јава Серанг 577.785
Јава Пурвокерто 233.841
Калимантан Баликпапан 557.579
Калимантан Банџарбару 199.627
Калимантан Банџармасин 625.481
Калимантан Бонтанг 143.683
Калимантан Паланкараја 220.962
Калимантан Понтијанак 501.843
Калимантан Самаринда 727.500
Калимантан Синкаванг 186.462
Калимантан Tarakan 193.370
Калимантан Тенгаронг 72.458
Малуку Амбон 331.254
Малуку Туал 58.082
Малуку Тернате 185.705
Малуку Тидоре 90.055
Мали Сундски Острови Бима 142.579
Мали Сундски Острови Матарам 402.843
Мали Сундски Острови Купанг 336.239
Папуа Џајапура 200.524
Папуа Мерауке 71.838
Западна Папуа Соронг 184.239
Западна Папуа Маноквари 136.302
Сулавеси Бау-Бау 118.998
Сулавеси Битунг 173.837
Сулавеси Горонтало 153.036
Сулавеси Кендари 236.269
Сулавеси Макасар 1.194.583
Сулавеси Манадо 405.715
Сулавеси Палу 291.872
Сулавеси Паре-Паре 112.625
Сулавеси Палопо 129.273
Сулавеси Томохон 80.649
Суматра Банда Ачех 174.433
Суматра Бандар Лампунг 790.057
Суматра Batam 1.153.860
Суматра Бенкулу 257.763
Суматра Бланкеџерен
Суматра Бинџај 238.209
Суматра Биреуен
Суматра Букитинги 100.512
Суматра Думај 218.643
Суматра Џамби 437.012
Суматра Лангса 133.600
Суматра Локсеумаве 152.895
Суматра Лубуклингау 174.472
Суматра Меулабох
Суматра Медан 2.029.797
Суматра Метро 127.569
Суматра Паданг 799.741
Суматра Падангпанџанг 45.439
Суматра Падангсидемпуан 178.148
Суматра Пагаралам 114.609
Суматра Палембанг 1.342.258
Суматра Панкалпинанг 145.945
Суматра Паријаман 70.032
Суматра Пајакумбух 101.819
Суматра Пеканбару 717.618
Суматра Пематангсиантар 229.525
Суматра Прабумулих 129.201
Суматра Сигли
Суматра Ределонг
Суматра Сабанг 28.454
Суматра Савахлунто 53.081
Суматра Сиболга 90.489
Суматра Сигли
Суматра Синкил
Суматра Солок 54.049
Суматра Такенгон
Суматра Тапактуан
Суматра Танџунгбалај 152.272
Суматра Танџунгпинанг 167.958
Суматра Тебинг Тинги 134.548

Поврзано уреди

Наводи уреди