Извирско Езеро: Разлика помеѓу преработките

Одземени 2.792 бајти ,  пред 5 месеци
Пренасочување кон Осојно Езеро
Нема опис на уредувањето
(Пренасочување кон Осојно Езеро)
Ознаки: Ново пренасочување Изворно уредување 2017
 
#REDIRECT [[Осојно Езеро]]
{{Инфокутија ледничко езеро
|име=Извирско Езеро
|слика=[[Податотека:Осојно Езеро (Кораб) 03.jpg|250px]]
|координати=
|површина=
|должина=
|ширина=
|обем=
|длабочина= 0,6
|надморска висина=1.620
|планина=[[Кораб]]
}}
 
'''Извирско Езеро''' — природно ледничко езеро на планината [[Кораб]] во [[Македонија]]. Се  наоѓа  веднаш  под врвот [[Бачилски Камен]] и трите природни леднички езера  [[Бачилско Езеро]], [[Средно Езеро]] и [[Долно Езеро]] на надморска височина  од  1,620  метри. Сместено е во вдлабнатина на стрмна тераса која ги поврзува гребенот Осој на исток и врвот Бачилски Камен на запад. Самото езеро претставува извор на повремен поток кој претставува изворишна челенка на Изворскиот Поток кој пак е изворишна челенка на реката [[Рибничка Река|Рибница]]. Езерото се одликува со бистра вода и има променлив водостој, но не пресушува, а поради пропусливоста на стрмното земјиште над него прима вода од езерата погоре од него. Самото езеро и извор е наречено според пределите Голем и Мал Извор, а може да се нарече и Осојно поради блискиот истоимен гребен.
 
==Галерија==
<center>
<gallery mode="packed" heights="100px">
File:Осојно Езеро (Кораб) 01.jpg|Поглед на езерото од југ
File:Осојно Езеро (Кораб) 04.jpg|Поглед на езерото од запад
File:Извирско Езеро на Кораб 02.jpg|Поглед на езерото од исток
File:Извирско Езеро на Кораб 01.jpg|Поглед на езерото од запад со гребенот Осој
File:Осојно Езеро (Кораб) 02.jpg|Поглед на езерото од југ
File:Леднички езера на Кораб 03.jpg|Поглед на [[Средно Езеро|Средно]], [[Долно Езеро|Долно]] и Извирско Езеро
</gallery>
</center>
 
==Наводи==
<references />
{{Кораб}}
[[Категорија:Корапски езера]]
[[Категорија:Кораб]]