Персиско писмо: Разлика помеѓу преработките

с
Јазична исправка, replaced: модифициран → изменет
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
с (Јазична исправка, replaced: модифициран → изменет)
:''Ова е статија за современата персиска азбука. За други писма со кои се пишувал персискиот јазик, видете: [[Писма за персискиот јазик]].''
 
Писмото кое се употребува во [[Персиски јазик|персискиот јазик]] е модификација на [[Арапска азбука|арапската азбука]], со додатни четири букви. На персиски буквите се изговараат поинаку отколку на арапски. За нијанса модифициранизменет облик на оваа азбука се користи за [[урду]]. Следниве се 32-те букви на персиската азбука.
 
{| class="wikitable"
| colspan="2" | — || <font size="3">{{Arabiyyah|ﺪ}}</font>
| {{Semxlit|дāл}}
| {{Semxlit|д}} || {{IPA|[d]}}
 
|- align="center"
| colspan="2" | — || <font size="3">{{Arabiyyah|ﺬ}}</font>
| {{Semxlit|зāл}}
| {{Semxlit|з}} || {{IPA|[z]}}
 
|- align="center"
| colspan="2" | — || <font size="3">{{Arabiyyah|ﺮ}}</font>
| {{Semxlit|ре}}
| {{Semxlit|р}} || {{IPA|[ɾ]}}
 
|- align="center"
| colspan="2" | — || <font size="3">{{Arabiyyah|ﺰ}}</font>
| {{Semxlit|зе}}
| {{Semxlit|з}} || {{IPA|[z]}}
 
|- align="center"
| colspan="2" | — || <font size="3">{{Arabiyyah|ﺰ}}</font>
| {{Semxlit|же}}
| {{Semxlit|ж}} || {{IPA|[ʒ]}}
 
|- align="center"
| {{Semxlit|хе}}
| {{Semxlit|х}} || {{IPA|[h]}}
 
 
|- align="center"
| gaf
|}
 
 
Урду има додатни букви како да речеме [[ретрофлексна согласка|ректрофлексни согласки]]: