Разлика помеѓу преработките на „Комптонов ефект“

с
→‎Опис на појавата: Правописна исправка, replaced: два пати → двапати
с (Бот: козметички промени)
с (→‎Опис на појавата: Правописна исправка, replaced: два пати → двапати)
 
:<math>\theta</math> е аголот на расејување.
 
Величината {{frac|''h''|''m<sub>e</sub>c''}} е позната како [[Комптонова бранова должина]] на електронот, и е еднаква на {{val|2.43|e=-12|u=m}}. Промената на брановата должина {{nowrap|''λ′'' − ''λ''}} е еднаква на нула (за {{nowrap|''θ'' {{=}} 0°}}) и два патидвапати поголема од Компроновата бранова должина на електронот (за {{nowrap|''θ'' {{=}} 180°}}).
 
комптон исто така забележал дека некои X-зраци не претрпуваат промена на брановата должина, иако истите се расеани низ големи агли. Во ваквите случаи фотонот не успеал да исфрли електрон.<ref name="taylor_136-9" /> Па така големината на промената на не поврзана со Комптоновата бранова должина на електронот, туку со Комптоновата бранова должина на целиот атом, која може да биде помала и до 10&thinsp;000 пати.