Разлика помеѓу преработките на „Офицер“

Додаден 151 бајт ,  пред 2 месеци
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (4)
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (4))
 
[[File:British army Lt. Col. Alistair Aitken, commanding officer, Combined Forces Lashkar Gah, and Warrant Officer Evan Philbin, with Alpha Company, 4th Battalion, Royal Regiment of Scotland, discuss mission objectives 110716-M-SM240-701.jpg|thumb|350px|Офицери на британската армија се подготвуваат за воена мисија во [[Авганистан]]]]
 
 
'''Офицер''' е член на [[Војска|воените]] сили или на друга униформирана служба (на пример, [[полиција]]) кој има наредбодавна положба.
==Застапеност==
[[File:Indonesian army officer.jpg|thumb|Офицер на индонезиската војска на свечена парада]]
Процентуалното учество на офицерите во воените сили е различно од земја до земја. На пример, во 2013 година, офицерите учествувале со 17% во [[Војска на Велика Британија|британските воени сили]]<ref name=April2003>{{citeНаведена webмрежна страница |url=https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/284564/uk-af-personnel-report-1-april-2013-revised.pdf |title=UK Armed Forces Annual Personnel Report |publisher=[[Ministry of Defence (United Kingdom)|Ministry of Defence]] |date=1 April 2013 |accessdate=25 December 2015}}</ref> и 13,7% во [[Војска на Франција|француската армија]].<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/20121231trib000739964/defense-jean-yves-le-drian-supprime-580-postes-d-officiers-de-l-armee-francaise-en-2013.html|title=Défense : Jean-Yves Le Drian supprime 580 postes d'officiers de l'armée française en 2013|website=Latribune.fr|accessdate=2017-08-20}}</ref> Во 2012 година, 18% од [[Војска на Германија|германските воени сили]] биле офицери<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.globalsecurity.org/military/world/europe/de-personnel.htm|title=Germany - Military Personnel|first=John|last=Pike|website=Globalsecurity.org|accessdate=2017-08-20}}</ref> и 17,2% од [[Војска на САД|воените сили на САД]].<ref>{{citeНаведена мрежна webстраница|url=http://www.militaryonesource.mil/12038/MOS/Reports/2012_Demographics_Report.pdf|format=PDF|title=2012 Demographics Report |website=Militaryonesource.mil|accessdate=2017-08-20}}</ref>
 
Меѓутоа, во минатото, офицерите биле значително помалубројни. Така, за време на [[Првата светска војна]], помалку од 5% од британските воени сили биле офицери. На почетокот на [[20 век]], само [[Војска на Шпанија|шпанската армија]] имала големо учество на офицерите од 12,5%.