Разлика помеѓу преработките на „Драган Богдановски“

Распоред на содржината
(Создадена страница со: '''Драган Богдановски''' (с. Клечовце, Кумановско, 18 септември 1929 - Федериција, [...)
 
(Распоред на содржината)
'''Драган Богдановски''' (с. [[Клечовце]], [[Кумановско]], [[18 септември]] [[1929]] - Федериција, [[Данска]], [[31 мај]] [[1998]]) ебил еден од најпознатите македонски политички емигранти по [[1945]] година и еден од основачите на [[ВМРО ДПМНЕ]]. Богдановски 30 години се наоѓабил во челните редови на патриотски настроената македонска емиграција.
 
== Биографија ==
=== Рани години ===
Потекнува од позната селско-земјоделска фамилија со патриотски корени (дедото на Драган е илинденец-комита во четата на [[Атанас Бабата]]). Основно училиште завршува во родното село, а средно образование во [[Куманово]] и [[Битола]], по што во 1948 г. се запишува во [[Белград]] ([[Земун]]) на факултет за земјоделство и шумарство. Во Белград уште во третиот семестер од студиите се пројавува како иницијатор за формирање на „Македонски студентски клуб”, за која активност бива затворен и издржува казна од 4 месеци во злогласниот затвор на Обилиќев венац. По излегувањето од затвор е исклучен од факултетот без право на упис на било кој факултет во [[СФР Југославија|Југославија]].
 
=== Животот во егзил ===
==== Јужна Америка и Франција ====
Таа драконска мерка на факултетските власти во основа го менува животот на Богдановски. Одлучува да ја напушти земјата и во пролетта 1950 год., заедно со неколкумина колеги студенти, кај [[Гевгелија]] ја преминува границата. По задолжителен престој во бегалски логор, кон крајот на 1950 г. заминува за [[Јужна Америка]], каде престојува во [[Аргентина]] и [[Бразил]] до [[1954]] г. Желбата за наука не го напушта, за што се враќа во [[Париз]] и на [[Сорбона]] запишува Факултет за политички науки и журналистика. Уште веднаш започнува со политичко дејствување, ја формира организацијата „Македонски национален фронт” и започнува со издавање на весникот „Македонска искра”. Од овој весник успеваат да излезат неколку броеви и по интервенција на југословенската и грчката амбасада е забранет.
 
==== Норвешка ====
Во [[1958]] г. се жени со Брита, ќерка на тогашниот главен архитект на [[Осло]], и заминува да живее во [[Норвешка]]. Со неа има два сина (Пер-Арне и Иван). Во Осло оспособува печатница на кирилично писмо и преку пишан збор врши национално-политичка активност. Во 1958 г. се јавува како покренувач за издавање на повеќе весници, списанија и книги за Македонија. Го издава списанието „Македонска лоза” и „Слободна Македонија”, потоа го печати весникот „Македонија”, списанието “Македонска„Македонска нација” и сл.
 
=== Осудување и заробеништво ===
Неговата активност најмногу е изразена како иницијатор за основање на бројни политички организации на Македонците во странство. Во [[1963]] г. доаѓа до формирање на прва македонска национална организација Ослободителен комитет на Македонија (ОКМ), која во [[1972]] г. се трансформира во [[Движење за ослободување и обединување на Македонија]] (ДООМ). Богдановски на чело на ова организација доаѓа уште во [[1967]] г.
Богдановски за првпат ќе биде оквалификуван како противник на Југославија по состанокот со [[Владо Дапчевиќ]], еден од творците на Новата комунистичка партија на Југославија, формирана со поддршка од тогашниот [[СССР]]. Донесена е одлука за доведување на Драган Богдановски во Југославија и негово судење. Како раководител на ДООМ во [[1977]] г. Богдановски е киднапиран во Париз и доведен во Југославија. Него го киднапираат припадници на СДБ, во станот на друг член на ДООМ, и со дипломатско возило е пренесен во [[Љубљана]], а подоцна и во [[Скопје]]. Со врзани очи бива одведен во полициски објект во близина на [[Македонски Брод]] каде што е под истрага 18 месеци. Судскиот процес против него е организиран зад затворени врати, на кој процес е осуден на 13 години затвор, од кои издржува 11 години во затворот [[Идризово]].
 
=== Години по заробеништвото ===
ДООМ развива широка активност помеѓу Македонците кои по 1960-те години масовно ја напуштаат својата земја од економски или политички причини, поради што набргу се соочува со тогашната Служба за државна безбедност (СДБ), која ги следи и повремено ги попречува неговите активности. Се организира кражба на неговата печатница во [[Минхен]], која е пренесена од Осло во Брисел па во Минхен и во која се печати списанието „Македонска нација”.
По излегувањето од затвор извесно време живее во Скопје, а штом добива патна исправа заминува во [[Шведска]], каде ја подготвува програмата за формирање на национална политичка партија во Македонија (која е отпечатена во весникот „Млад Борец”). Таа партија по идеја на Драган Богдановски треба да се вика “Демократска„Демократска партија на македонско национално единство”, ДПМНЕ. Во 1990 година заедно со Гојко Јаковлевски од Берлин, се состануваат во Минхен, каде се донесува одлука за формирање на партијата со предзнак ВМРО. На состанокот присуствуваат и [[Љупчо Георгиевски]], [[Борис Змејковски]] и Владо Транталовски од Ресен, по што партијата се формира и регистрира во Македонија.
 
=== Последни години ===
Сепак, СДБ не презема акции за целосна елиминација на дејноста на Драган Богдановски, бидејќи тој со својата борба делува против дејствувањето на разни странски пропаганди, политички или црковни институции кои Македонците во странство ги поплавува со прогрчка, пробугарска и друга пропаганда, каква што спроведуваа “Панмакедоники”, [[Македонска патриотска организација|МПО]] на [[Ванчо Михајлов]], “Славјански комитет” на НБР и други. Во тој период (1958-1977) најголема битка водеше против МПО.
Умира на [[31 мај]] [[1998]] г. во воз (во местото Федериција, Данска), на пат од Шведска во Германија. Погребан е во присуство на семејството и најблиските во Куманово на [[1 август]] [[1998]] г.
 
== Дејност ==
Богдановски за првпат ќе биде оквалификуван како противник на Југославија по состанокот со [[Владо Дапчевиќ]], еден од творците на Новата комунистичка партија на Југославија, формирана со поддршка од тогашниот [[СССР]]. Донесена е одлука за доведување на Драган Богдановски во Југославија и негово судење. Како раководител на ДООМ во [[1977]] г. Богдановски е киднапиран во Париз и доведен во Југославија. Него го киднапираат припадници на СДБ, во станот на друг член на ДООМ, и со дипломатско возило е пренесен во [[Љубљана]], а подоцна и во [[Скопје]]. Со врзани очи бива одведен во полициски објект во близина на [[Македонски Брод]] каде што е под истрага 18 месеци. Судскиот процес против него е организиран зад затворени врати, на кој процес е осуден на 13 години затвор, од кои издржува 11 години во затворот [[Идризово]].
=== Политичји организации во странство ===
Неговата активност најмногу е изразена како иницијатор за основање на бројни политички организации на Македонците во странство. Во [[1963]] г. доаѓа до формирање на прва македонска национална организација Ослободителен комитет на Македонија (ОКМ), која во [[1972]] г. се трансформира во [[Движење за ослободување и обединување на Македонија]] (ДООМ). Богдановски на чело на ова организација доаѓа уште во [[1967]] г.
 
ДООМ развива широка активност помеѓу Македонците кои по 1960-тетите години масовно ја напуштаат својата земја од економски или политички причини, поради што набргу се соочува со тогашната Служба за државна безбедност (СДБ), која ги следи и повремено ги попречува неговите активности. Се организира кражба на неговата печатница во [[Минхен]], која е пренесена од Осло во Брисел па во Минхен и во која се печати списанието „Македонска нација”.
По излегувањето од затвор извесно време живее во Скопје, а штом добива патна исправа заминува во [[Шведска]], каде ја подготвува програмата за формирање на национална политичка партија во Македонија (која е отпечатена во весникот „Млад Борец”). Таа партија по идеја на Драган Богдановски треба да се вика “Демократска партија на македонско национално единство”, ДПМНЕ. Во 1990 година заедно со Гојко Јаковлевски од Берлин, се состануваат во Минхен, каде се донесува одлука за формирање на партијата со предзнак ВМРО. На состанокот присуствуваат и [[Љупчо Георгиевски]], [[Борис Змејковски]] и Владо Транталовски од Ресен, по што партијата се формира и регистрира во Македонија.
 
Сепак, СДБ не презема акции за целосна елиминација на дејноста на Драган Богдановски, бидејќи тој со својата борба делува против дејствувањето на разни странски пропаганди, политички или црковни институции кои Македонците во странство ги поплавува со прогрчка, пробугарска и друга пропаганда, каква што спроведуваа “Панмакедоники”„Панмакедоники”, [[Македонска патриотска организација|МПО]] на [[Ванчо Михајлов]], “Славјански„Славјански комитет” на НБР и други. Во тој период (1958-1977) најголема битка водеше против МПО.
 
=== Основање на ВМРО-ДПМНЕ ===
На првиот конгрес на [[ВМРО ДПМНЕ]], одржан во Прилеп на 6 и 7 април [[1991]] г., Богдановски е избран за почесен претседател на партијата, а од 1991 до 1993 г. е претседател на Задграничниот комитет на ВМРО ДПМНЕ за Европа.
 
Сепак, доаѓа до заладување на односите помеѓу него и претседателот на партијата, Љупчо[[Љубчо Георгиевски]]. На крајот на 1993 г. доаѓа до конечното разделување од ВМРО ДПМНЕ. Прави обид за формирање на нова партија, Македонски национален фронт, со седиште во Прилеп, но таа партија не успева да заживее и Богдановски се враќа во Шведска.
 
Умира на [[31 мај]] [[1998]] г. во воз (во местото Федериција, Данска), на пат од Шведска во Германија. Погребан е во присуство на семејството и најблиските во Куманово на [[1 август]] [[1998]] г.
 
== Извор ==