Спартак (балет)

Спартак е балет од композиторот Арам Хачатурјан, веројатно втор најпознат по неговиот балет Гајана. Делото ги раскажува јунаштвата на Спартак, водачот на робовското востание против римјаните познато како Спартаково востание.

Сцена од балетот Спартак
RR5217-0028R.gif

Адаџото од овој балет е искористено во неколку филмови и на телевизија.