Социјалистичка Република Словенија


Социјалистичка Република Словенија било официјално име на Словенија во склоп на СФРЈ и била рамноправна членка на федерацијата. Главен град на републиката била Љубљана а воедно и најголем град. Службен јазик бил словенечки јазик. од 1990 СР Словенија стана независна република со новото име Република Словенија.

Socialistična Republika Slovenija
Социјалистичка Република Словенија
Федерална единица на

Социјалистичка Федеративна Република Југославија

 

Знаме
 

Грб
Главен град Љубљана
Официјален јазик словенечки
Основана 19 февруари 1944
Во СФРЈ:
 - Од
 - До
 
31 јануари 1946
8 март 1990
Површина
 - Вкупно
 - Вода
5
20,246 км2 км²
0.6%
Население
 - Вкупно
 - Густина
5 (СФРЈ)
1,913,355
94.5/км2 км²
Парична единица Југословенски динар
Часовен појас UTC+1
Портал СФРЈ
Грешка во Lua во Модул:Navbar, ред 62: Invalid title {{{Предлошка}}}