Сотир Начев (Четирок, Костурско, Егејска Македонија, 1905 - Скопје, 30 јуни 1980) — македонски рволуционер, учесник во НОБ.

Сотир Начев
Роден 1905
Четирок, Костурско, Егејска Македонија, денес  Грција
Починал 30 јуни 1980
Скопје, НР Македонија СР Македонија, денес Македонија Македонија
Занимање партизан

Животопис

уреди

Начев е роден во 1905 година во село костурското село Четирок, Егејска Македонија, во семејство на Костандо Начев, комита од Илинденското востание. Неговата мајка се викала Риса и имал уште 5 браќа и сестри. Поради своите активности во ослободителното дело, се соочува со низа проблеми и закани. Повеќепати е во затвор и повеќепати му е одземан имот од страна на властите во Грција. По последното ослободување од затвор неговиот татко дознава дека му се спрема убиство. Поради тоа Сотир со помош на татко му, кој добро го познавал теренот, избегал во Вардарскиот дел на Македонија и се приклучил во НОБ. Сотир починал на 30 јуни 1980 година во Скопје.

Наводи

уреди